Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Mέλι

1.Τι είναι το μέλι;

Σύμφωνα με την νομοθεσία ως μέλι νοείται "η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis Melifera από το νέκταρ των φυτών ή από εκκρίσεις ζώντων μερών φυτών ή εκκρίματα εντόμων απομυζούντων φυτά ευρισκόμενα πάνω σε ζώντα μερη των φυτών, τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν, μετατρέπουν αναμειγνύοντας με ειδικές ύλες του σώματος τους, αποθέτουν, αφυδατώνουν, εναποθηκεύουν και φυλάσσουν στις κηρήθρες της κυψέλης προκειμένου να ωριμάσουν".




2.Πως παράγεται το μέλι;

Το μέλι είναι ένα προιόν το οποίο παράγεται αποκλειστικά από τις μέλισσες οι οποίες συλλέγουν το νέκταρ από τα άνθη ή από μελιτώδεις εκκρίσεις. Προσθέτουν ένζυμα και το αποθηκεύουν ωστε να ωριμάσει. Η ωρίμανση αφορά κυρίως την διάσπαση της σουκρόζης σε γλυκόζη και φρουκτόζη και στη μείωση της υγρασίας στα επίπεδα γύρω από το 17%. Όταν το μέλι είναι πλέον ώριμο καλύπτεται με κερί από τις μέλισσες.


3.Τύποι μελιού.

Το μέλι χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, το μέλι από νέκταρ στο οποίο συγκαταλέγονται τα λεγόμενα ανθόμελα και το μέλι από μελιτώματα. Το μέλι πάιρνει την ονομασία του φυτού από το οποίο προήλθε το νέκταρ ή το μελίτωμα. Επειδή όμως δεν είναι δυνατόν να παραχθεί μέλι 100% αμιγές, παίρνει το όνομα του φυτού που έχει συνησφέρει τουλάχιστον κατα 50%. Οι σημαντικότεροι τύποι μελιού που παράγονται στη χώρα μας είναι τα μέλια του πεύκου, ελάτου, θυμαριού, πορτοκαλιάς και βαμβακιού. Ακολουθούν τα μέλια από καστανιά, ερείκη, βελανιδιά, ηλίανθο κλπ. Κάθε τύπος μελιού έχει τη δικία του γεύση, άρωμα, χρώμα, ιδιότητες και ρευστότητα. Πολύ συχνά στην ελληνική αγορά βρίσκουμαι ανάμεικτα μέλια τα λεγόμενα χαρμάνια.




4.Τι περιέχει το μέλι;

Το μέλι περιέχει κατα κύριο λόγο σάκχαρα κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη και νερό. Η ρευστότητα του μελιού εξαρτάται από την υγρασία του μελιού (νερό). Μέλια που προέρχονται από μελιτώμματα είναι συνύθως πιο πυκνόρευστα. Το pH του μελιού είναι όξινο και κυμαίνεται από 3,3 εως 5,9. Το μέλι περιέχει μέταλλικά στοιχεία με κυριότερο το κάλιο. Περιέχει ένζυμα τα οποία προέρχονται από το νέκταρ ή προστίθενται από τις μέλισσες. Τέλος περιέχει πρωτείνες, αμινοξέα και βιταμίνες.


5.Γιατί το μέλι κρυσταλώνει;

Η κρυστάλωση του μελιόυ ωφείλεται στη συμπήκνωση των μορίων της γλυκόζης. Σε γενικές γραμμές όσο περισσότερη γλυκόζη και λιγότερη υγρασία περιέχει ένα μέλι τόσο πιο γρήγορα θα κρυσταλλώση. Η κρυστάλλωση είναι μία απολύτα φυσική ιδιότητα του μελιού εκτός ίσως από αυτό του ελάτου. Το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιήται σε μπεν μαρί στους 45 - 50 C χωρίς να χάνει την θρεπτική του αξία. Η κρυστάλλωση ως φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με τη νοθεία του μελιού.




6.Πως αποθηκεύεται το μέλι;

Το μέλι αποθηκεύεται σε σκιερό, σχετικά ζεστό και ξηρό περιβάλλον και όχι στο ψηγείο όπως άλλα τρόφιμα. Το καλύτερο μέσο συσκευασίας είναι το γυάλινο δοχείο. Το μέλι αποροφά εύκολα μυρωδιές του περιβάλλοντος και γι αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε να αφήνουμε το δοχείο ανοικτό για πολύ ώρα.


7.Θεραπευτική χρήση μελιού

Το μέλι περιέχει κάποια πολύ σημαντικά ένζυμα για τον οργανισμό μας καθώς και υπεροξείδιο του υδρογόνου, γνωστό και ως οξυζενέ. Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέρει ανακούφιση από τον στομαχόπονο και συντομεύει την διάρκεια της διάρροιας.


8.Το μέλι στην Ελλάδα

Το ελληνικό μέλι χαρακτηρίζεται από το ξεχωριστό άρωμα, γεύση και πυκνότητα. Σε αυτό συμβάλλει η ελληνική φύση και το κλίμα της χώρας μας. Η Ελλάδα διαθέτει ένα ιδιαίτερα πλούσιο, ξεχωριστό και ευνοϊκό βοτανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας. Τα μέλια που παράγονται έχουν υψηλή θρεπτική αξία και γευστική ποιότητα. Με τις μεθόδους της σύγχρονης μελισσοκομικής πρακτικής ο καταναλωτής μπορεί να απολαύσει ένα αγνό προϊόν σε προσιτή τιμή το οποίο μπορεί άνετα να αντικαταστήσει την ζάχαρη στο τραπέζι μας. Η παραγωγή μελιού στην Ελλάδα καλύπτει τις καταναλωτικές ανάγκες της χώρας. Όπου και αν είστε θα βρείτε ντόπιο καλό μέλι να αγοράσετε. Βοηθώντας τον Έλληνα παραγωγό βοηθάτε την οικονομία γενικότερα.


9.Πηγές

1. P.C. Molan, "Why honey is effective as a medicine", Honey Research Unit, Department of Biological Sciences, Universtity of Waikato, Hamilton, New Zealand
2. Codex Alimentarius (2001) Draft revised standard for honey. Alinorm 01/25 19-26. and EU Council Directive 2001/11 O/EC of 20
3 .December 2001 relating to honey. Official journal of the European Communities L10, 47-52
4. Amy E. Jeffrey, Carlos M. Echazarreta, "Medical uses of honey", Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia, Universidad Autonoma de Yucatan, Merida, Yucatan, Mexico
5. http://happyherbivore.com/2011/10/what-is-honey-vegan
6. http://besthoneysite.com/buy-honey/
7. http://fordshoneyfarm.com/honey-crystallization.html




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου