Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

Γύρη


1. Τι είναι η γύρη
Η γύρη είναι το αρσενικό στοιχείο της γονιμοποίησης των ανθέων. Βρίσκεται σε πολύ λεπτούς κόκκους πάνω στα άνθη. Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, την ανεμόφιλη και την εντομόφιλη. Στην μελισσοκομία ενδιαφέρον παρουσιάζει η εντομόφιλη γύρη.


                                              Εικόνα 1 - Κόκκοι γύρης διαφόρων ανθέων2. Πως συλλέγεται η γύρη
Η γύρη συλλέγεται μέσω των μελισσών από τα άνθη. Κάθε μέλισσα αναμιγνύει την γύρη με νέκταρ ώστε να  συγκολληθούν οι κόκκοι. Κάθε μέλισσα υπολογίζεται ότι μεταφέρει 20mg γύρης σε κάθε ταξίδι και απαιτείται περίπου μία ώρα για να συλλέξει αυτήν την ποσότητα. Την αποθηκεύει στα πίσω πόδια, στους λεγόμενους γυρεόσακους. Κατά τη μεταφορά της γύρης στην κυψέλη επεμβαίνει ο μελισσοκόμος με μία ειδική παγίδα, την γυρεοπαγίδα και έτσι επιτυγχάνεται η συλλογή της από των άνθρωπο. Κατόπιν αποξεραίνεται και αποθηκεύεται στο ψυγείο.

                                                  Εικόνα 2 - Μέλισσα συλλέγει γύρη3. Τι περιέχει η γύρη
Η γύρη είναι μία από τις φυσικές υπέρ-τροφές. Επειδή όμως η σύσταση της αλλάζει από φυτό σε φυτό δεν έχουν ταυτοποιηθεί όλα τα χαρακτηριστικά της. Από τις μέχρι τώρα έρευνες γνωρίζουμε ότι η γύρη είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και μεταλλικά στοιχεία. Αν συγκρίνουμε τροφές όπως το βοδινό κρέας, το αυγό και το τυρί διαπιστώνουμε ότι σε ίσες ποσότητες η γύρη περιέχει από 5 έως 7 φορές περισσότερα αμινοξέα.
 Γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν μία αντιβιοτική ουσία και έναν παράγοντα ανάπτυξης. Σε γύρη όμως που δεν είχε συλλεχθεί από μέλισσα ανακάλυψαν ελάχιστες ποσότητες από αυτές τις ουσίες. Η μέλισσα όπως αναφέρθηκε προηγουμένως προσθέτει νέκταρ στην γύρη. Μαζί με το νέκταρ προσθέτει και λίγο σάλιο. Εδώ βρίσκεται το μυστικό. Η γύρη που παίρνουμε από τις μέλισσες και όχι απευθείας από τα φυτά είναι μία επεξεργασμένη γύρη. Τα διάφορα ένζυμα που προσθέτει η μέλισσα απογειώνουν στην κυριολεξία αυτήν την τροφή. Γι αυτό και η γύρη που συλλέγουμε από την κυψέλη ονομάζεται και μελισσογύρη.4. Ιδιότητες της γύρης
Η γύρη περιέχει Ρουτίνη (βιταμίνη Π) η οποία δυναμώνει και μεγαλώνει τα τριχοειδή αγγεία της κυκλοφορίας και ενισχύει τις φλέβες και τις αρτηρίες. Αυτήν η ιδιότητα συντελεί στο να απομακρύνει σε μεγάλο βαθμό τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια και ειδικά για όσους έχουν περάσει τα 40 χρόνια της ηλικίας τους.
Περιέχει μία ποσότητα από ένζυμα που είναι απαραίτητα για την αφομοίωση και την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από το πεπτικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Η γύρη ρυθμίζει την λειτουργία του εντέρου και αποστειρώνει ολόκληρο το πεπτικό σύστημα.
Έρευνες που γίνανε στις Σκανδιναβικές χώρες απέδειξαν ότι αναζωογονεί τον προστάτη και βοηθάει στην σωστή σεξουαλική ζωή.
Αυξάνει την όρεξη, λιγοστεύει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, προωθεί τον πλουτισμό της αιμογλοβίνης, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία. 


                                                Εικόνα 3 - Γύρη έτοιμη για κατανάλωση5. Πως καταναλώνεται η γύρη
Τριάντα πέντε γραμμάρια γύρης (μια κουταλιά της σούπας) την ημέρα, καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωση γύρης πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει το στομάχι. Προτείνεται μια κουταλιά του γλυκού καθημερινά για μια περίπου εβδομάδα και σταδιακή αύξηση σε μια κουταλιά της σούπας. Η κατανάλωση γύρης θα πρέπει να συνεχισθεί χωρίς διακοπή για 4-6 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες και την αντίδραση κάθε ατόμου ξεχωριστάΗ γύρη καταναλώνεται αυτούσια όπως έχει ή διαλυμένη.6.Τι γίνεται όταν κάποιος είναι αλλεργικός
Η γύρη στην οποία αποδίδονται αλλεργίες είναι η ανεμόφιλη η οποία ίπταται και όχι η εντομόφιλη η οποία περιέχει κολλώδεις ουσίες. Παρόλα αυτά καλό είναι ο αλλεργικός να συμβουλευτεί τον γιατρό του πριν καταναλώσει γύρη. 7. Η γύρη στη Ελλάδα
Η γύρη δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα. Τα προηγούμενα χρόνια ελάχιστοι μελισσοκόμοι ασχολούνταν με την παραγωγή της. Τελευταία η εικόνα έχει αλλάξει προς το καλύτερο και η παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση της ελληνικής γύρης έχει αυξητικές τάσεις. Προτείνουμε λοιπόν στους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνική γύρη όχι μόνο γιατί έτσι ενισχύουν την παραγωγή της αλλά και την εγχώρια οικονομία αλλά κυρίως διότι η ελληνική γύρη είναι εξαιρετικής ποιότητας λόγω των πλούσιων ανθοφοριών σε αρωματικά φυτά.Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου